Tuesday, April 15, 2014

Belajar Bahasa Inggeris: TENSES


Saya menerima banyak email bertanyakan asas "TENSES". Sebelum ini saya telah maklumkan sedikit berkenaan "Tenses" ini tapi post tersebut telah jauh ke belakang. Kalau anda rajin cuba cari :)

Tetapi, sekali lagi saya akan beri sedikit ilmu berkenaan "Tenses" ini. Jom belajar bahasa inggeris asas "Tenses".

Talk In English Is So Fun!

1) Simple Present Tense

 - Menjelaskan peristiwa yang terjadi pada waktu sekarang dalam bentuk sederhana atau suatu pekerjaan/perbuatan yang dilakukan berulang-ulang atau kebiasaan sehari-hari, atau peristiwa/perbuatan yang tidak ada kaitannya dengan waktu.

   Penggunaan: I/we/you/they + infinitive (bentuk dasar kerja)
                       He/she/it + infinitive + s

   Contoh ayat: 1) i go to school every day 
                           (saya pergi ke sekolah setiap hari)
                       
                       2) the sun rises in the east 
                           (matahari terbit di sebelah timur)


2) Present Continuous Tense

- Menerangkan suatu perbuatan yang sedang berlaku pada masa sekarang, menyatakan perbuatan yang bersifat sementara dan menyatakan perbuatan yang bermaksud pada waktu yang akan datang.

  Penggunaan: to be (am, are, is) + present participle (bentuk - ing)

  Contoh ayat: 1) They are studying history now 
                           (mereka sedang mempelajari sejarah sekarang)
                       
                       2) She is watching tv now, but she will sleep soon
                           (dia sedang menonton televisyen sekarang, tetapi dia akan                               tidur sekejap lagi)


3) Present Perfect Tense

- Menerangkan peristiwa yang telah terjadi pada waktu lampau yang masih ada hubungannya dengan masa sekarang, namun waktu terjadinya tidak diketahui.

  Penggunaan: I/we/you/they + have + past participle
                       He/she/it + has + past participle 
  

  Contoh ayat: 1) I have lived here for three years
                          (saya telah tinggal di sini selama 3 tahun)

                       2) I have already seen him
                           (saya telah menjumpainya)


** Dalam masa terdekat ini saya akan berikan lagi asas "Tenses" kerana kesuntukan masa dengan komitmen :)

** Sentiasa PEKA dengan update daripada kami.

** Anda nak sangat belajar bahasa inggeris dengan cara mudah dan pantas? Dapatkan di web rasmi kami --->>>  http://tinyurl.com/inggerissenang




Friday, April 11, 2014

Belajar Bahasa Inggeris - Cara Komunikasi "Menolak" Permintaan Seseorang

Komunikasi adalah proses menyampaikan maklumat daripada penghantar mesej kepada penerima mesej. 

Hari ini saya salurkan sedikit maklumat berkenaan cara komunikasi bahasa inggeris "Menolak Permintaan" seseorang.

Bagaimana untuk anda menolak permintaan atau pelawaan sesorang? Jika sekadar berkata ‘No’ nampak macam simple sangat. 

Berikut adalah beberapa contoh perbualan untuk menolak sesuatu pelawaan atau permintaan dengan baik. Selamat mencuba!


I’m afraid I can’t
Saya rasa saya tak boleh

I’m sorry, but I really…
Maafkan saya, saya memang…
Maafkan saya, saya betul-betul…

Thank you for the offer, but I need/have…
Terima kasih atas pelawaan/tawaran itu, tapi saya kena/ terpaksa…

Sorry, but I don’t particularly like 
Maaf, tapi saya tak berapa suka/gemar…

I’d really/rather not
Kalau boleh, saya tak nak/mahu…

Thank you, but it’s not my idea of…
Terima kasih, tapi perkara ini bukan idea yang baik untuk…

Sorry, I’m not really fond of
Maaf, tapi saya tak gemar/tak berapa suka…

That’s very kind of you, but I really have to
Baik hati betul awak ni, tapi saya memang/terpaksa…

Lebih sopan untuk menyebut thank you atau sorry sebelum menolak sesuatu pelawaan atau permintaan. Jangan mulakan ayat dengan 'No' kerana perkara ini dianggap biadab dan tidak berhemah.

Contoh pembinaan ayat

1. I’m afraid I can’t join you for lunch today. I have some urgent work to complete.
Saya rasa saya tak boleh sertai awak untuk makan tengah hari. Saya ada kerja penting yang perlu disiapkan.

2. I’m sorry, but I really am busy right now.
Maafkan saya, saya memang sibuk sekarang ini.
Maafkan saya, saya betul-betul sibuk sekarang ini.

3. Thank you for the offer, but I need/have to go home early.
Terima kasih atas pelawaan/tawaran itu, tapi saya kena/terpaksa balik awal hari ini.

4. Sorry, but I don’t particularly like watching wrestling.
Maaf, tapi saya tak berapa suka/gemar menonton gusti.

5. I’d really/rather not go shopping today. I am very tired after the game.
Kalau boleh, saya tak nak/mahu membeli-belah hari ini. Saya amat letih selepas permainan itu.

6. Thank you, but it’s not my idea of resting.
Terima kasih, tapi bukan idea yang baik untuk berehat.

7. Sorry, I’m not really fond of camping.
Maaf, tapi saya tak gemar/tak berapa suka berkhemah.

8. That’s very kind of you, but I really have to decline your offer.
Baik hati betul awak ni, tapi saya terpaksa menolak permintaan awak.


** Bagaimana dengan contoh komunikasi bahasa inggeris kaedah "Menolak Permintaan" seperti di atas?

** Harap anda dapat sedikit info berguna dan belajar komunikasi bahasa inggeris dengan baik.

** Belajar bahasa inggeris tidak terlalu susah yang penting minat dan motivasi untuk terus belajar bahasa inggeris.

** Dapatkan lebih banyak cara mudah belajar bahasa inggeris di laman rasmi kami ---->>

http://tinyurl.com/inggerissenang



Thursday, April 10, 2014

5 CARA BELAJAR BAHASA INGGERIS DENGAN MUDAH

Belajar bahasa inggeris boleh dilakukan di mana-mana dan dalam apa-apa jua situasi.

1) Baca surat khabar dalam bahasa inggeris seperti The Star atau majalah ringkas dalam bahasa inggeris.. 

2) Menonton tv yang ada terjemahan di bawahnya.. ini antara cara belajar bahasa inggeris yg bagus..sambil menonton rancangan kegemaran kita dapat belajar bahasa inggeris secara tak lansung.. saya suka cara ini :)

3) Jangan segan buka buku sekolah adik atau anak kita..bagi kita yg sudah mempunyai sedikit asas dalam bahasa inggeris mudah memahami apa yang disampaikan di dalam buku pelajaran budak2 sekolah ni..nampak simple tapi banyak membantu kita mengenali atau mengingati semula apa yang kita pernah belajar bahasa inggeris di sekolah dulu..

4) Duduk depan cermin bercakap dalam bahasa inggeris. Ini sebagai latihan komunikasi bahasa inggeris.

5) Apabila menggunakan Fb, Twitter, chat di forum atau apa saja laman sosial sesekali selitkan penggunaan bahasa inggeris. Memang ada yang memandang sinis dan perli tapi pedulikan mereka. 

* Sebenarnya, ada banyak cara belajar bahasa inggeris tidak kira melalui buku, video, hadir ke kelas belajar bahasa inggeris dan macam-macam lagi. Terpulang kepada anda memilih cara belajar bahasa inggeris yang dapat membantu anda menguasai bahasa inggeris dengan baik.

Cara lain untuk belajar bahasa inggeris dengan mudah dan pantas?

Salah satu Panduan Belajar Bahasa Inggeris yang berkesan adalah ebook "Belajar Bahasa Inggeris Cara Mudah dan Pantas" dikarang oleh seorang guru iaitu saudara Hafiz Lidin.

Belajar Bahasa Inggeris

Ianya sangat bermanfaat kepada anda yang berjinak-jinak untuk belajar bahasa inggeris komunikasi daripada peringkat asas. Penerangan dalam bahasa melayu 100% supaya anda mudah memahami isi kandungan.

Keterangan lanjut cara mudah Belajar Bahasa Inggeris ini teruskan bacaan anda di laman rasmi --->


http://tinyurl.com/inggerissenang



Wednesday, April 9, 2014

Jadi Diri Sendiri! Jangan Malu Belajar Bahasa Inggeris.



Untuk berjaya anda perlu menjadi diri sendiri dan jangan cuba untuk menjadi orang lain semata-mata untuk memuaskan hati orang lain. Tak salah anda mengambil orang yang dah berjaya sebagai panduan dan idola tetapi JADILAH DIRI SENDIRI.

Begitu juga belajar bahasa inggeris.

Pedulikan kata-kata orang yang memperlekehkan usaha anda untuk menguasai bahasa inggeris. Umur bukan penghalang!

Belajar bahasa inggeris adalah proses berterusan. Jangan cepat mengalah.

Teruskan belajar bahasa inggeris dengan bersungguh-sungguh.

Kami telah sediakan SEMUA untuk anda belajar bahasa inggeris dengan cara mudah dan pantas!

Sila ke web rasmi --->






Sunday, March 30, 2014

BELAJAR BAHASA INGGERIS MUDAH - Penggunaan Perkataan "Count"

"Count" 

Contoh Ayat:

1) Count from one to ten.

Kira dari satu hingga sepuluh.

2) Count three before you snap our photo.

Kira sampai tiga sebelum awak ambil gambar kami.

Maksud lain bagi "count" ialah important iaitu penting.

Contoh Ayat:

1. We make every moment count.

Kami buat setiap saat itu penting.

2. Each goal counts for Barcelona to qualify to the final game.

Setiap gol penting untuk Barcelona layak ke perlawanan akhir.

* Belajar bahasa inggeris sebenarnya tidak terlalu susah.

* Jangan peningkan kepala dengan belajar bahasa inggeris kompleks. Mulakan belajar bahasa inggeris dengan cara mudah.

* Banyak lagi cara mudah belajar bahasa inggeris boleh dapatkan di sini --->

  http://tinyurl.com/inggerissenang

Wednesday, March 19, 2014

EXAM PENOLONG AKAUNTAN W27 2014: CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN PENOLONG AKAUNTAN W27

Peperiksaan Penolong Akauntan W27 bakal dilaksanakan pada 03/05/2014.

Anda calon exam Penolong Akauntan W27 yang lepas atau calon baru bagi exam Penolong Akauntan W27?

Adakah anda sudah bersedia?

Anda tahu SEBAB-SEBAB anda MESTI LULUS Peperiksaan Penolong Akauntan W27 nanti?

Sebab #1: Hadir Peperiksaan Penolong Akauntan W27!

Sebab #2 - Tahu format peperiksaan Penolong Akauntan W27!

Sebab #3 - Cukup masa untuk study!

Sebab #4 - Tahu apa nak study!

Bagi yang pernah menghadapi Peperiksaan Penolong Akauntan W27 mungkin dah dapat gambaran bagaimana Skop, Format dan Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Akauntan W27. Namun, bagi calon baru exam Penolong Akauntan W27 mungkin agak merisaukan.

SPA ada menyediakan serba sedikit panduan Peperiksaan Penolong Akauntan W27 dengan contoh soalan Exam Penolong Akauntan W27. 

Rujuk di sini --->


RUJUKAN PEPERIKSAAN PENOLONG AKAUNTAN W27 (Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Akauntan W27)

Kami di Tim Infokerjaya amat memahami kehendak calon Peperiksaan SPA dengan membantu ribuan calon Peperiksaan SPA sejak tahun 2009 dengan Rujukan Peperiksaan SPA seperti Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik, Peperiksaan Pegawai Penerangan, Peperiksaan Penolong Akauntan dan sebagainya.

Jika anda calon Exam Penolong Akauntan W27 pada 03/05/2014 nanti JANGAN BIMBANG! Kami bersama anda untuk membantu anda LULUS Peperiksaan Penolong Akauntan W27 tersebut!

Panduan Peperiksaan Penolong Akauntan W27 BAKAL TIBA dengan koleksi Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Akauntan W27 dan berbagai-bagai lagi Tips untuk LULUS Exam Penolong Akauntan W27 nanti.

Buat masa ini Rujukan Peperiksaan Penolong Akauntan W27 MASIH DITUTUP untuk proses kemaskini dan penambahbaikan. Ianya akan dibuka menjelang tarikh peperiksaan Penolong Akauntan W27 tersebut.

Untuk mengelakkan anda terlepas Panduan Peperiksaan Penolong Akauntan W27 tersebut sila "LIKE" Fb kami untuk UPDATE PANTAS dan TERKINI Peperiksaan Penolong Akauntan W27.

Tuesday, March 18, 2014

BONUS HEBAT KEPADA PEMBELI EBOOK BELAJAR BAHASA INGGERIS CARA MUDAH KAMI!

Apa khabar sahabat semua? Harap sihat selalu..

Di kesempatan ini saya ingin merakamkan jutaan terima kasih atas sokongan sahabat semua yang sudi menjengah ke blog belajar bahasa inggeris dengan cara mudah ini. 

Semoga apa yang disampaikan dalam blog ini mampu memberi manfaat kepada anda semua..

Sebagai tanda terima kasih dan penghargaan atas sokongan semua di sini saya mahu memberi HADIAH PERCUMA yang sangat hebat dan tidak ternilai harganya kepada graduan yang sedang mencari pekerjaan atau sesiapa sahaja yang sedang mencari pekerjaan terutama yang nak sangat dapat kerja kerajaan.


LAPORAN PERCUMA BAGAIMANA UNTUK MASUK KE KERJAYA KERAJAAN DENGAN MUDAH TANPA MELALUI PERMOHONAN DI SPA

Untuk tahun 2013, sebanyak 111,435 calon menerima lantikan ke jawatan kosong kerajaan. Nampak banyak betul tak?



Namun, jumlah permohonan jawatan kosong kerajaan di SPA pada tahun 2013 adalah 1.6 juta. 

Cuba kira berapa peratus lulus dan yang lain gagal! Rujuk data 2013 di laman SPA. Susah ke senang dapat kerja kerajaan?

Setiap tahun lebih 1 juta permohonan diterima pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam. 

Setiap calon bersaing dengan 1 juta graduan yang lain dan calon yang berjaya tidak pernah melebihi 8%! Susahnya nak dapat kerja kerajaan. Graduan yang ada diploma atau ijazah yang nak mohon jawatan bertaraf SPM pun kena bersaing lagi dengan budak baru dapat keputusan SPM yang terus nak kerja kerajaan sebab tak minat sambung belajar.

BAYANGKAN BETAPA SUSAH NAK DAPAT KERJA KERAJAAN.

LAPORAN PERCUMA BAGAIMANA UNTUK MASUK KE KERJAYA KERAJAAN DENGAN MUDAH TANPA MELALUI PERMOHONAN DI SPA


                                     Ecover_oo 

Jika anda masih tercari-cari cara dapat kerja kerajaan dengan lebih mudah anda boleh membaca LAPORAN PERCUMA ini. Ada info yang sangat PENTING iaitu:

* Bagaimana cara memohon jawatan kosong kerja kerajaan?
* "Jalan Belakang" dapat kerja kerajaan BUKAN melalui SPA?
* 30 Senarai Agensi Kerajaan yang boleh anda pohon jawatan kosong kerja kerajaan
* Macam-macam lagi......

Ianya diberikan PERCUMA sahaja! KHAS BUAT PENGUNJUNG SETIA BLOG ini!

Anda mahu mendapatkan Laporan Percuma Bagaimana Masuk Kerjaya Kerajaan Tanpa Melalui SPA ini?

email ke kerjakerajaan81@gmail.com dan tuliskan tajuk "nak ebook kerjaya kerajaan"